Vuosi vuodelta rakennusteollisuudelle asetettavat vaatimukset kasvavat. Samalla, kun tehokkuutta halutaan lisätä, on otettava huomioon myös monenlaisia ympäristötekijöitä. Vaatimusten viidakossa rakentajan on helppo eksyä ja kadottaa oman tekemisensä ydin.

Tämän hetken suurimpia haasteita, koronaviruksen selättämisen lisäksi, ovat ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen. Jotta voimme taata tuleville sukupolville elinkelpoisen tulevaisuuden, meidän on tehtävä muutoksia nyt. Samalla meidän on pidettävä talouden rattaat pyörimässä. Nämä haasteet on kohdattava vastuullisesti ympäristön kannalta, kuin myös sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävästi. Jokaisen on kannettava oma vastuunsa kestävästä taloudellisesta kasvusta eikä rakennusteollisuus ole tässä asiassa poikkeus.

Kestävyyshaasteen lisäksi rakennusteollisuus kärsii tehottomuudesta ja alhaisesta tuottavuudesta. Rakennusteollisuudessa hukan määrä on moninkertainen verrattuna valmistavaan teollisuuteen. Hukka muodostuu sellaisista toiminnoista, jotka eivät tuota lisäarvoa asiakkaalle. Mitä enemmän hukkaa muodostuu, sitä suuremmaksi koituvat hukan aiheuttamat tarpeettomat kustannukset. Koska ratkaisuja joudutaan tekemään työmaalla hätäisesti ja paineen alla, samaa tavaraa ja tarpeettomia resursseja tilataan kiireellä ja suunnittelematta.

Kolme ihmistä seuraa kun auton perälavalta puretaan lastia työmaalla.

Turvallisuudesta on huolehdittava molemmin puolin työmaa-aitoja. Rakennustyömaan vaikutukset lähiympäristön toimintaan pitäisi pystyä minimoimaan. Myös nämä erikoiset ajat ovat tuottaneet lisää haasteita työntekijöiden turvallisuuteen.

Miten vastata näihin vaatimuksiin ja haasteisiin?

Näiden kaikkien vaatimusten ja rakentamisprosessin monitahoisuuden hallitseminen tuottaa monelle työnjohtajalle paljon harmaita hiuksia. Olemme käyneet keskusteluita näistä haasteista asiakkaidemme kanssa ja yhteinen tahtotila muutokselle on olemassa. Silti usein tuntuu, että kun työmaa käynnistyy, suunnitelmallisuus ja ennakointi jäävät ainaisen kiireen jalkoihin.

Helpottaaksemme kaikkien rakennusprojektin osapuolien arkea olemme kehittäneet Valmis työmaa -konseptin, joka pohjautuu Ruotsin Ramirentin ”Temporary Factory” -konseptiin. Konseptin perusajatuksena on ottaa huomioon kaikki rakentamisen vaikutuspiiriin kuuluvat tahot, ja siinä pyritään löytämään parhaita ratkaisuja koko projektin kannalta eikä pelkästään yksittäisen urakoitsijan näkökulmasta katsottuna. Lopputulemana kaikki projektin osapuolet voittavat parantuneena tuottona ja tehokkuutena.

Valmis työmaa -konseptin kokonaisratkaisu

Valmis työmaa on konsepti, jossa kaikki työmaan tilapäiset toiminnot on kerätty saman sateenvarjon alle. Suunnittelemme ja toteutamme kokonaisratkaisun työmaalogistiikkaan, turvallisuuteen, siisteyteen, aluesuunnitteluun, liikennejärjestelyihin, lämmitykseen, sähköistykseen, kosteudenhallintaan, nostureihin, hisseihin ja kaikkeen siihen, mitä työmaalla tarvitaan, jotta rakentajat voivat keskittyä rakentamiseen. Työmaalla on oma projektiorganisaatio, joka suunnittelee ja pitää huolen kaikista työmaapalveluista. Älykkäällä logistiikanhallinnalla voimme vähentää merkittävästi hiilidioksidipäästöjä sekä työmaaliikennettä.

Konseptin ydinajatuksena on tarjota käyttöön oikeat resurssit juuri oikeaan aikaan, jotta urakoitsijat voivat keskittyä omaan tekemiseensä. Monesti resurssitarpeita ei suunnitella kokonaisuutena ja urakoitsijat tilaavat erikseen samoja resursseja, jolloin syntyy päällekkäisyyksiä. Tyypillisesti näitä päällekkäisyyksiä tulee koneissa ja työmaakuljetuksissa. Valmis työmaa -organisaatio pitää huolta, että kaikilla on käytössään sopivat resurssit ja että tieto niistä liikkuu työmaan kaikkien toimijoiden kesken. Näin toimien sekä budjetti että luonto kiittävät.

Työmaa kaupungissa, etualalla liikennejärjestelyjä.

Hyvällä suunnittelulla ja tiedottamisella parannetaan rakennuttajan imagoa ja luodaan turvallista ympäristöä

Monesti rakennusprojektissa on unohdettu kenties se kaikkein tärkein sidosryhmä. Se koostuu ihmisistä, jotka asuvat, liikkuvat ja työskentelevät työmaan välittömässä läheisyydessä. Heidän turvallisuutensa ja viihtyvyytensä on ensisijaisen tärkeää, jotta projekti saadaan vietyä kunnialla läpi. Valitettavasti todellisuudessa heidän olemassaolonsa on monesti vain haitta, eikä asioita suunnitella huolella työmaa-aitojen ulkopuolella. Työmaa tuottaa kuitenkin ylimääräistä liikennettä ja melua, jolloin se on merkittävä turvallisuusriski. Hyvällä suunnittelulla ja tiedottamisella parannetaan rakennuttajan imagoa ja luodaan turvallista ympäristöä.

Kirjoittajasta

Nina Pirinen työskentelee Ramirent Finland Oy:n myynnin palveluiden kehityspäällikkönä. Aiemmin Pirinen toimi Triplan työmaan kokonaispalveluista vastaavana projektipäällikkönä Ramirentillä.

Artikkeli julkaistu RamiSanomissa joulukuussa 2020