Helsingissä järjestettävä Flow Festival on kasvanut parissa vuosikymmenessä massatapahtumaksi, jonka esiintyjälistoilla on nykyisin musiikkimaailman arvostetuimpia nimiä. Riittävä sähkönsaanti on elinehto, koska ilman sitä artistit eivät pääse esiintymään. Etenkin päälavat nielevät valtavasti sähköä.
Kun illan viimeinen esiintyjä nousee elokuussa 2023 Flow Festivalin päälavalle, alkaa jo hämärtää. Jättimäiset led-näytöt ja spottivalot tarjoavat myös takarivin yleisölle näkymän uusiseelantilaisen, valtavirtapoppia edustavan laulaja- ja lauluntekijätähti Lorden esitykseen.
Vieraita on saapunut ulkomaita myöten, ja koko festivaalialue on herätetty henkiin upealla valosuunnittelulla. Esimerkiksi vanha kaasukello on kauttaaltaan valaistu. Karu tehdasmiljöö Helsingin Suvilahdessa luo tapahtumalle muutenkin omaleimaiset puitteensa.
”Pystytämme tänne pienen kaupungin ravintolapalveluineen, esiintymislavoineen ja backstage- kylineen. Alueella ei ole kovin paljon kiinteää sähköä, ja tilanteet muuttuvat jatkuvasti – esimerkiksi joku artisti saattaa esittää viime hetkellä muutoksia suunnitelmiin. Luotettava ja joustava sähkökumppani on meille todella tärkeä”, Flow Festival Oy:n tuotantopäällikkö Katariina Uusitupa kertoo.
Sähköntarve on vuosien varrella kasvanut merkittävästi, koska tapahtumakin on entistä laajempi ja viimeistellympi ilmeeltään. Myös esitystekniikka on tullut paljon näyttävämmäksi.
Sähköurakan päätoteuttaja Ramirent Finland Oy on toimittanut sen vuoksi tapahtuma-alueelle lähes 30 sähkögeneraattoria.
”Riittävä sähkön saannin turvaaminen on elinehto, koska ilman sitä ei tapahtuisi mitään. Sähkögeneraattorit ovat meille myös turvallisuusasia. Sähkönjakelussa voi olla joskus ongelmia, mutta varageneraattoreiden avulla voimme varmistaa, että show jatkuu siitä huolimatta”, Uusitupa toteaa.
Monipuolista riskienhallintaa
Kolmipäiväisessä Flow Festival -tapahtumassa käy päivittäin yli 30 000 ihmistä. Yleisöä varten on pystytetty päälavan lisäksi kahdeksan muuta esiintymislavaa ja esimerkiksi lukuisia ruokakojuja. Yksi tapahtuman erikoisuuksista on ikoninen maamerkki, Balloon-lava, jonka esiintymislava aukeaa yleisölle 360 asteen näkymään sijaiten valtavan, paineistetun ja valaistun pallon alla.
Ramirentin projektipäällikkö ja Flow Festivalin sähkötöiden työnjohtaja Timo Pieninkeroinen kertoo, että eniten sähköä nielevät kuitenkin päälavat jättimäisine led-näyttöineen. Jos kaikki spottivalotkin rävähtävät yhtä aikaa päälle, sähkön tarve on ajoittain erittäin suuri.
Esimerkiksi päälavan vierustalle on asennettu sen vuoksi neljä 700 ampeerin sähkögeneraattoria, joista kaksi on varalla.
”Sähkönsaantia varmistetaan muillakin tavoin. Suunnittelemme esimerkiksi kaikki esiintymislavat sähköteknisesti omiksi kokonaisuuksikseen. Isoimmat lavat ovat jopa omia sähköprojektejaan”, Pieninkeroinen kertoo.
Ajoitus on kaikki kaikessa
Ramirent toimittaa tapahtumapaikalle paitsi sähköt myös noin 70 tilaa ja konttia, paljon aitoja sekä erilaisia työkoneita kurottajista nostimiin. Yhteensovitettavaa riittää, koska tapahtuma-alueella on baari- ja ravintolatoimijoiden kaltaisten sidosryhmien lisäksi satakunta aliurakoitsijaa ja tuhatpäinen vapaaehtoisten armeija.
Pystytysaikaa on vain kaksi viikkoa.
”Haasteena on pystyttää laaja tapahtuma ahtaassa tilassa ja tiukassa aikataulussa. Ajoitus on kaikki kaikessa, koska tuotannossa ei ole lähtökohtaisesti jousto- ja varapäiviä”, projektipäällikkö Jouko Riihimaa Ramirentin Event-tiimistä korostaa.
”Logistisia ratkaisuja alettiin suunnitella jo muutama kuukausi ennen tapahtumaa. Hankintojen ajoituksen ja saatavuuden hallinnan lisäksi meidän on aina varmistettava, että kalusto on kunnossa, koska se siirtyy usein suoraan tapahtumasta toiseen”, päällikkö Hanna Launonen samasta tiimistä täydentää.
Ramirentin vastuulle kuuluu myös tapahtuman aikaista huoltoa ja ylläpitoa sekä sen jälkeen purkutöitä, joista on suoriuduttava viikossa.
Yhteistyötä Flow Festivalin kanssa on tehty jo useita vuosia.
”Ramirentin kanssa on mukava tehdä yhteistyötä. Se on käytännössä ympärivuotista, koska aloitamme seuraavan Flow Festivalin valmistelun heti edellisen festivaalin päätyttyä. Kalustolistoja täydennetään pitkin vuotta”, Uusitupa kertoo.
Fakta
Mikä?
Flow Festival 2023
Missä?
Helsingin Suvilahdessa
Milloin?
10.–12.8.2023
Kuka?
Flow Festival Oy tilaajana, Ramirent Finland Oy sähköurakan päätoteuttajana ja vastuussa myös monipuolisista kalustotoimituksista
Mitä eritystä?
Iso tapahtuma, mutta ahdas tila ja tiukka pystytysaikataulu
- Reilu 30 000 vierasta/pv
- Pystytysaikataulu 12 vrk
- Alueen laajuus 13 ha