Kiinnostus olosuhdehallintaa kohtaan kasvaa työmailla. Esimerkiksi NCC:n isolla toimistotalotyömaalla Helsingin Ruoholahdessa on päätetty jatkaa vesikiertoista lämmitystä kesäkauden yli. Toisella työmaalla Helsingin Pakilassa hallitaan lämpötilaa ja suhteellista kosteutta reaaliaikaisten mittausten sekä etävalvonnan avulla.

NCC rakentaa 14-kerroksista WeLand-toimistotaloa Helsingin Ruoholahteen. Logistiset haasteet ovat leimanneet rakentamista alusta asti, koska tontti on ahdas ja maarakennusvaiheessa räjäytystöitä jouduttiin tahdistamaan metron minuuttiaikataulun mukaan. Monenlaisia tunneleita risteilee maan alla, ja yhden tunnelin ilmanottokuilu kulkee jopa rakennuksen läpi.

Talotekniikka-asiantuntija Samuli Salo NCC:ltä kertoo, että myöskään työmaan lämmitysratkaisujen suunnittelu ei ollut läpihuutojuttu.

”Alun perin työmaan lämmitys oli tarkoitus saada jo talvella 2022–2023 toimimaan kaukolämmöllä ja väliaikaisella työmaasiirtimellä, mutta kaukolämmön viivästyneen käyttöönoton takia työmaalle jouduttiin ottamaan talven ajaksi perinteinen, piha-alueelta aika paljon tilaa vievä polttoöljykattila. Lämmön jako tapahtui vesikiertoisella lämmityspuhallinjärjestelmällä”, hän kertoo.

Salon vastuulla ovat WeLandin työmaalla niin LVI-, rakennusautomaatio-, sprinkleri- kuin kaasusammutusurakat että näiden suunnittelun ohjaus ja valvonta. Hän on myös yksi rakennuksen lämmitysratkaisujen suunnittelijoista.

”Tarvitsimme talvikaudella lämpöä etenkin sprinkleri- ja putkiasennuksissa sekä valu- ja muuraustöissä. Kevättä kohti lämpöä on tarvittu pinnoitustöihin”, hän kertoo.

Ramirent valittiin Salon mukaan työmaan lämmitysratkaisujen toimittajaksi edullisimman hinnan ja vapaan kaluston perusteella.

”Yhteistyö on sujunut hyvin; esimerkiksi lämmitysjärjestelmän mitoituksessa olemme käyttäneet Ramirentin ammattitaitoa ja -tietoa lämmitystehontarpeen määrittämiseen”, hän kertoo.

”Yhteistyössä on tehty myös aikataulujen suunnittelua ennen asennusta ja sen jälkeen”, Ramirentin työnjohtaja Antti Tanttu täydentää.

Kesälläkin voi tarvita lämmitystä

Työmaasiirrin saatiin asennettua kaukolämmön perään vasta maalis-huhtikuussa. Tämä 800 kilowatin laite sijaitsee kellarin lämmönjakohuoneessa, mistä käsin se jakaa lämpöä työmaan eri kerroksiin sijoitetuille puhaltimille. Niitä on yhteensä reilu 30 kappaletta.

Työmaasiirrin eli väliaikainen kaukolämpökeskus
Työmaasiirrin eli väliaikainen kaukolämpökeskus on WeLandin työmaa-aikaisen lämmitysjärjestelmän sydän.

Työmailla suurin lämmitystarve on yleensä talvikaudella runkovaiheessa. WeLandin työmaallakin on vähennetty lämmityslaitteiden määrää talven jälkeen, mutta niitä on jätetty myös kesän yli.

”Voimme poistaa lämmityksen avulla ilmankosteutta, ja myös kittien kuivuminen helpottuu merkittävästi”, Samuli Salo perustelee.

Kerroksissa on käytetty pienemmillä alueilla myös kaasulämmittimiä. Vihreitä lämmitysratkaisujakin kartoitettiin, mutta viime talvena vallinneen sähkökriisin takia kysyntä oli kovaa, ja toimitukset monin paikoin sakkasivat. Esimerkiksi auringonkukkapelletin käyttöä selvitettiin, mutta se ei ehtinyt WeLandin tarpeisiin toimittajan käyttöönottotestien ollessa kesken.

Vesikiertolämmitykselle on tilattu Ramirentiltä myös viikkohuolto ja etävalvontapalvelu päivystyksineen, koska mahdolliset häiriötilanteet halutaan nopeasti pois päiväjärjestyksestä. Etävalvonnan ansiosta voidaan seurata sekä paine- ja lämpötilaeroja että sähkökatkoja reaaliaikaisesti ja saada myös hälytyksiä.

”Jos esimerkiksi talvella tulee sähkökatko, vedenkierron ei tarvitse olla kovin monta tuntia pysähdyksissä, kun vesi alkaa jäätyä ja rikkoa laitteita. Siinä voi syntyä äkkiä kymmenien tuhansien eurojen vahingot. Tai jos paineet tippuvat järjestelmästä, syynä on todennäköisesti vesivuoto”, Ramirentin asiakkuuspäällikkö Roni Turunen havainnollistaa.

Hymyilevä mies työvaatteissa putkien vieressä
WeLandin työmaalla voidaan hyödyntää myös kiinteistön omia lämpöputkia työmaa-aikaisessa lämmönsiirrossa. Kuvassa NCC:n talotekniikkaasiantuntija Samuli Salo, joka on vastannut lämmitysjärjestelmän suunnittelusta.

Mittausten avulla tarkempaa tietoa

Laajempi olosuhdehallintakin on alkanut Roni Turusen mukaan kiinnostaa työmaita. Esimerkiksi NCC:n Namika Areenan työmaalla tarve hallita lämpötilaa ja suhteellista kosteutta on noussut suurista lattiavaluista.

Tämä koripalloilun tuleva pyhättö sijaitsee Helsingin Pakilassa. Namika Areenan työnjohtaja Atte Raunio kertoo, että pelkkien porareikämittausten rinnalle on kaivattu muitakin mittareita parkettiasennuksen tarkkojen toleranssien takia.

”Mittaustulokset siirtyvät kosteus- ja lämpötila-antureilta nyt suoraan Ramirentin pilvipalveluun. Se mahdollistaa kaikkien osapuolien pääsyn samaan dataan ja olosuhteiden muutoksen seurannan etänä. Mikäli esimerkiksi suhteellisessa kosteudessa huomataan epätoivottua muutosta, on siihen reagoiminen nyt helppoa.”

Työnjohtajalla katse pois kamerasta kohti vieressä olevia tiivisteitä
Ramirentin päivystäjä saa pilvipalvelun kautta nopeasti tiedon työmaasiirtimen lämpötilan ja paineen muutoksista sekä sähkökatkoksista. Kuvassa Antti Tanttu Ramirentiltä tarkastamassa tiivisteiden kuntoa.

Ramirentin päivystäjä saa pilvipalvelun kautta nopeasti tiedon työmaasiirtimen
lämpötilan ja paineen muutoksista sekä sähkökatkoksista. Kuvassa Antti Tanttu Ramirentiltä tarkastamassa tiivisteiden kuntoa.

Ramirent valittiin Raunion mukaan toimittajaksi pitkän yhteistyökumppanuuden perusteella.

”Yhteistyö on sujunut luontevasti, ja työnjohtajille pidettiin myös perehdytystilaisuus palvelun käytöstä ennen sen käyttöönottoa työmaalla. Työmaan puhtausluokituksen P1 takia on vielä pohdinnassa, onko hiukkasmittaukselle tarvetta loppusiivouksen alkaessa.”

Olosuhteita kannattaa tarkastella kokonaisuuksina

Ramirentin tuotepäällikkö Sami Metso vinkkaa lopuksi, että sekä lämmitys, kuivaus että pölyntorjunta on järkevää huomioida mahdollisuuksien mukaan yhtenä kokonaisuutena.

”Kun tilat ovat pölyntorjunnan seurauksena puhtaat, työteho nousee ja rakenteet kuivuvat nopeammin. Se johtuu siitä, että huokoset pysyvät auki ja ilmanpuhdistimien aiheuttama ilmavirta huuhtoo rakenteiden pintoja”, hän listaa hyötyjä.

Joskus olosuhde saadaan lämmöllä ja ilmanliikkeellä Metson mukaan niin hyväksi, ettei kuivauskalustoja edes tarvita.

”Lisäkuivauksen tarve tulee kuitenkin miettiä aina tapauskohtaisesti rakenneratkaisuiden, vallitsevan olosuhteen ja rakennusaikataulujen mukaan. Jos koneellista kuivausta päätetään työmaalla käyttää, usein lämmityskalustoa voidaan tässä vaiheessa vähentää, koska kuivaimet itsessään synnyttävät lämpöä tilaan.”

Fakta

Mikä rakennushanke?

WeLand-toimistotalo, Helsinki Ruoholahti

Milloin?

2020 – kevät/2024

Kuka?

Pääurakoitsijana NCC Suomi Oy

Mitä erityistä?

Vesikiertoista lämmitystä jatketaan kesän yli

Fakta

Mikä rakennushanke?

Namika Areena, Helsinki Pakila

Milloin?

7/2022 – 9/2023

Kuka?

Pääurakoitsijana NCC Suomi Oy

Mitä erityistä?

Lämpötilan ja suhteellisen kosteuden reaaliaikainen etävalvonta

Artikkeli on julkaistu RamiSanomissa 2/2023.