Hyppää sisältöön

Metsä Fibren miljardi-investointi Kemiin valmistui aikataulussa – Joustavat kalusto- ja tilatoimitukset avainasemassa

Ramirentin siniset tilat Metsä Fibre Kemin tehdasalueella.

Metsä Fibren uusi Kemin biotuotetehdas on Suomen metsäteollisuuden kaikkien aikojen suurin yksittäinen investointi ja mittava projekti. Lähtötilanne ei ollut koronapandemian kasvattamien tilatarpeiden vuoksi helppo, mutta projekti valmistui aikataulussaan. Sitä edesauttamassa olivat joustava tilatuotanto ja paikallinen kalustovuokraamo, mutta myös innovatiiviset ratkaisut.

Taivaanrantaan piirtyvä tehtaanpiippu erottuu helposti Nelostielle asti. Se kuuluu Kemin uudelle sellutehtaalle, joka on osa Metsäfibren laajempaa, tuotannon kaikkien sivuvirtojen jalostukseen tähtäävää biotuotetehdasprojektia. Projektin suuresta koosta kertovat yli 2 miljardin euron investointikustannukset ja tehdasalueen 70 hehtaarin pinta-ala.

Tämä noin kaksi ja puoli vuotta kestänyt suurprojekti valmistui tiukasta aikataulusta huolimatta ajallaan – siitä huolimatta, että projektin alkuvaiheita leimasivat koronapandemian myötä nopeasti kasvaneet työmaatilojen tarpeet. Niiden toimituksia piti sen vuoksi aikaistaa.

Metsä Fibre Oy:n työmaatoiminnoista vastaavana projektipäällikkönä toiminut Aarre Pohjola kertoo, että esimerkiksi toimistotilojen tarve tuplaantui.

– Työmaatilojen toimittaja Ramirent Finland Oy pystyi onneksi vastaamaan tarpeisiimme, mikä mahdollisti projektin valmistumisen aikataulussa, hän kertoo.

Vaatimuksena uuden veroiset tilat

Metsä Fibrelle toimitettiin kaiken kaikkiaan lähes 900 työmaatilaa, mikä on Ramirentin suurimpia yksittäisiä tilaelementtitoimituksia. Tilaajan vaatimuksena olivat uudet tai uuden veroiset tilat, jotka kattoivat monia tarpeita aina sosiaalitiloista toimistoihin, jakelukeittiöihin ja perehdytys- sekä koronatestaustiloihin.

Hankkeen suuren koon ja vaatimusten takia Ramirent oli nimittänyt oman projektipäällikön, Ismo Hyvösen, vastaamaan toimitilojen toimituksista. Hän kertoo, että valtaosa tiloista valmistettiin Ramirentin tehtaalla, minkä lisäksi äkillisiin tilatarpeisiin pystyttiin vastaamaan olemassa olevalla kalustolla.

– Oma tilatuotanto ja se, että Metsä Fibre lukitsi tilakaupan kanssamme hyvissä ajoin ennen kuin projekti käynnistettiin, mahdollistivat meille varautumisen näin isoon tilatoimitukseen ilman aikatauluongelmia, Hyvönen arvioi.

Ramirentin tuotepäällikkö Vesa Nurmi pitää projektin onnistumisen kannalta tärkeänä myös sitä, että tilaajan ja Ramirentin välillä pidettiin säännölliset seurantapalaverit läpi koko projektin. Aikatauluasiat sekä lisä- ja muutostarpeet saatiin hoidettua hyvällä yhteistyöllä Aarre Pohjolan ja Ismo Hyvösen välillä, unohtamatta työnjohtajan ja asentajien panosta kohteessa.

– Yhteistyö oli jokapäiväistä ja tiivistä, Aarre Pohjola täydentää.

Vesa Nurmi seisoo käytävällä sinisten työmaatilojen välissä.

Kattava kalustovuokraamo

Ramirent perusti Kemin biotuotetehtaan työmaalle myös oman kalustovuokraamon, johon kuuluivat tehtaan pääportin läheisyyteen sijoitettu päävuokraamopiste ja kaksi satelliittipistettä.

– Vuokraamotoiminnan kattavuus oli tärkeä etu, koska se mahdollisti nopean ja joustavan reagoinnin työmaan tarpeisiin. Ramirent toimitti työmaalle niin kurottajia, nostureita, generaattoreita kuin muita välttämättömiä laitteita varmistaen myös niiden tankkauksen, huollon ja ylläpidon, Aarre Pohjola toteaa.

Myös LTR-Rakennus Oy:n vastaava työnjohtaja Olli-Pekka Heikkilä mainitsee Ramirentin vuokrapisteen läheisyyden ehdottomana etuna. Hän oli vastuussa projektin rakentamisen työmaapalveluista LTR:n osalta.

– Olimme mukana projektin kiivaimmissa vaiheissa, ja pystyimme aloittamaan työt aikataulun mukaisesti, koska vuokrakalustoa, kuten raskaita käsityökaluja, piikkauskoneita, lattiahiertimiä ja lämmittimiä, saatiin nopeasti ja helposti. Aikaa ja sen myötä kustannuksia säästyi merkittävästi, kun kalustoa ei tarvinnut lähteä hakemaan pitkän matkan takaa, Heikkilä toteaa.

– Ramirentin henkilöstö tuli tutuksi puolentoista vuoden urakkamme aikana. Kalustoa tarvittiin jatkuvasti, ja yhteistyö oli sujuvaa sekä helppoa.

Mastolavahissi toimitettiin korkean piipun sisälle

Projektille toimitettiin laaja repertuaari kalustoa rakentamisen eri vaiheisiin, aina maarakentamisesta teollisuuden erikoistyökaluihin.

Vastuuhenkilöinä kalustovuokraamon puolella toimivat Ramirentin projektipäällikkö Janne Aula, asiakkuuspäälliköt Esa Simonen ja Veikko Rantamaa sekä toimipisteen esihenkilö Kalle Juntunen. He kertovat, että vuokraamopalvelua tarjottiin ensimmäistä kertaa näin laajassa mittakaavassa.

Erityisen paljon kysyntää oli kurottajille ja nostimille.

– Parhaimmillaan käytössä oli samanaikaisesti jopa 20 kurottajaa ja yli 300 erilaista henkilönostinta. Aina kalustoa ei ehditty edes palauttaa vuokraamolle, vaan huoltotoimet ja lakisääteiset tarkastukset oli tehtävä paikan päällä, he kertovat.

Tehtaan savupiipun rakentaminen oli erityisen haastava vaihe, koska kalusto piti saada mahtumaan ylöspäin kapenevan, 105 metriä korkean piipun sisälle. Sinne toimitettiin esimerkiksi kurottajia, käsienpesualtaita, lämmittimiä, trukkeja ja nivelpuominostimia.

– Päädyimme toimittamaan myös mastolavan piipun sisälle. Se oli ainutlaatuinen ratkaisu, joka mahdollisti työskentelyn halutussa korkeudessa, Kalle Juntunen toteaa.

Ramirentin henkilökunta seisoo nostimien edessä.

Kuvassa vasemmalta Janne Aula, Veikko Rantamaa, Kalle Juntunen ja Esa Simonen

Projektin tiedot

Kohde
Metsä Fibren biotuotetehdas -projekti

Kemi, Tehdastie 94 B

Asiakas / pääurakoitsija
Metsä Group Oy tilaajana, Ramirent Finland Oy työmaatilojen ja kalustovuokraamon toimittajana

Rakennusaika
04/2021–12/2023

Erityistä
Suomen metsäteollisuuden toistaiseksi suurin, yli 2 miljardin euron investointi – Ramirentin tähän asti laajin paikallinen kalustovuokraamo ja yksi suurimmista tilatoimituksista, joka piti sisällään myös innovatiivisia ratkaisuja.