Hoppa till innehållet

Första hjälpen-utbildning och beredskap

Elvytyksen harjoittelua ensiapukurssilla.

Första hjälpen innebär omedelbar fysisk och psykisk hjälp som ges till en skadad person eller en person som fått ett sjukdomsanfall på eller i närheten av olycksplatsen. Syftet med första hjälpen är att förhindra att skadan förvärras och att nya skador uppstår. Var och en har ett ansvar att hjälpa och ge hjälp utifrån sina förutsättningar.

En kompetent lekman som kan hjälpa spelar en avgörande roll, eftersom det tar tid för professionell hjälp att komma till platsen. Hjälparen kan genom sitt agerande avsevärt förbättra den hjälpta personens möjligheter att överleva. Genom att snabbt ringa efter hjälp, påbörja grundläggande återupplivning och använda en defibrillator kan chansen att personen överlever vara upp till tre gånger större. Det enklaste sättet att lära sig första hjälpen och upprätthålla kunskaperna är att delta i första hjälpen-utbildning.

Du kan delta i första hjälpen-utbildningar på tre olika sätt: som självstudiekurs, som webbinarium eller som traditionell närundervisning.

Under självstudiekursen genomför du utbildningen i din egen takt, då när det passar dig bäst. Du kan fortsätta där du blev senast och genomföra så mycket i taget som du själv vill.

Under ett webbinarium via en terminal genomför du utbildningen så att du hela tiden är i tvåvägskommunikation med utbildaren, som ger utbildningen på samma sätt som vid traditionell undervisning i klassrum, men allting sker via telekommunikationsförbindelser och terminalen. Webbinarieutbildning förutsätter närvaro under hela utbildningen och aktivt deltagande i utbildningen.

Den bästa interaktionen och effektfullheten får du fortfarande genom traditionell närutbildning, där du fysiskt deltar i utbildningen och får interaktiv undervisning under hela utbildningen. Närutbildning kan ordnas var som helst där det finns tillräckligt med utrymme för praktiska övningar i första hjälpen.

Deltagaren får själv avgöra vilken av ovanstående utbildningar som bäst passar deras situation och kan välja utbildning därefter i vårt öppna utbildningsutbud på www.ramipro.fi.

Första hjälpen-utbildning / 16 h

Kursen omfattar grunderna i första hjälpen i stor utsträckning: till exempel hur man hjälper till vid en olycka och vid sjukdomsanfall, grunderna i livräddande första hjälpen, sår, de vanligaste sjukdomsanfallen, brännskador, elskador, ledskador, frakturer och förgiftningar. Intyget över första hjälpen-kursen är giltigt i tre år och uppfyller myndigheternas krav på första hjälpen-beredskap.

Utbildning i förstahandssläckning / 2 h

Utbildningen ger grundläggande färdigheter i förstahandssläckning och information om skillnaderna mellan olika släckmedel. Det är bra att öva på förstahandssläckning regelbundet. Verkningsfullt agerande i början av en brand är det mest effektiva sättet att förhindra att branden sprider sig. Det är också möjligt att ordna en AS 1-kurs, för vilken man får ett förstahandssläckningskort.

Livräddande första hjälpen / 4–8 timmar

Kursen omfattar livräddande första hjälpen i de vanligaste olyckssituationerna och sjukdomsanfallen.

Anmäl dig till utbildningar
(ednast på finska)

Fråga mer om utbildningarna

Kontakt: koulutukset@ramirent.fi